Pametni saveti za zdraviju ishranu

izvor b92 – link

Uz malo igre u kuhinji, sa nekoliko kašika kreativnosti u kupovini i uz prstohvat pametnog kombinovanja namirnica na vašem meniju, obogatite vašu ishranu i zaštitite vaše zdravlje.

Jedite više integralnih žitarica

Jedan od osnovnih principa pravilne i zdrave ishrane jeste svakodnevna upotreba integralnih žitarica. Upotreba celog zrna u ishrani daje ljudskom organizmu energiju (zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata), podmazuje zglobove, odstranjuje otrove i pomaže detoksikaciji.

Pola tanjira za voće i povrće

ishrana2
foto: Beta/AP

Ako niste sigurni da li unosite dovoljno voća i povrća u organizam, evo jednostavnog saveta – polovina vašeg obroka trebalo bi da bude rezervisana upravo za voće i povrće. U tu količinu mogu se uračunati i ceđeni voćni sokovi i šejkovi, ali je najbolje jesti sveže plodove ili pak barene, ukoliko je u pitanju povrće.

Igrajte se sa proteinima

Kada je reč o proteinima, postoji više opcija nego što verovatno mislite: meso, morski plodovi, pasulj i grašak, jaja, orašasti plodovi… Budite kreativni i pravite najrazličitije kombinacije kako biste stalno iznenađivali vaš organizam ukusnim i zdravim zalogajima.

Prebacite se na nemasnu ishranu

foto: Beta/AP

Mlečni proizvodi koji imaju oko jedan procenat mlečnih masti sadrže mnogo manje kalorija, a istovremeno zadržavaju istu količinu kalcijuma koju ima punomasno mleko. Osim toga, dodajte nemasne mlečne proizvode i drguim obrocima, narendajte nemasni sir preko testenine, jedite žitarice sa jogurtom za doručak…

Od viška soli glava zaboli

Većina Evropljana i Amerikanaca jede previše soli, a posebno su ugroženi oni koji se hrane u restoranima, gde nemaju kontrolu nad procesom pripreme obroka. Zato je najbolje, kada vreme to dozvoljava, da sami pripremate svoju hranu. Izbegavajte da solite sveže povrće – tako ćete uživati u njegovom pravom ukusu i time unositi više vitamina.

Ne plašite se morskih plodova

Iako se možda često uplašite od njihove cene, uz malo pažljiviju mesečnu potrošnju pokušajte ostaviti deo novca za ribu i plodove mora. Ova hrana bogata je omega3 masnim kiselinama koje štite vaše srce i nervni sistem. Ribu je dovljno začiniti limunovim sokom, a ukoliko želite poseban preliv, preporučuje se blaga marinada sa senfom i bosiljkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *