Miloš Urošević za “Story”

Sta je presudilo da se posvetite mrsavljenju i radu na fizickoj kondiciji? A sta je ono sto vas je inspirisalo da istrajetenu svojoj nameri?
Televizija je kupila nove japanske kamere i više nisam mogao da stanem u kadar. Šalu na stranu. Nisam mogao u jednom trenutku da uđem u pola gaderobe koja je visila u ormaru. Veći deo života sam se bavio sportom, makar rekreativno, činjenica da se umorim prelazeći 10 stepenika od ulaza u zgradu do lifta je za mene bila poražavajuća.

milos-urosevic-story-01Na koji nacin ste izgubili kilograme? Koji je vas krajnji cilj? Cija podrska vam je najvise znacila?
Iz iskustva znam da je skidanje kilograma dugotrajan proces. Naravno da ima onih koji će reći “ja samo probušim kašiku”, a onda shvatite da upravo ti nikada nisu izgledali kao da im treba bušna kašika. Ja sam potražio pomoć stručnjaka iz SpaSense – Beogradske banje. Na preporuku Katarine Marković sam paralelno počeo sa vežbanjem, ishranom koju oni preporučuju u centru i kavitacijom. Kavitacija je kozmetički tretman kojim sam veoma brzo izgubio masne naslage, a ujedno sam uspeo da izbegnem da mi se pojavi celulit i strije. U kombinaciji kavitacija i trening, jedno za drugim, postigao sam za mene neočekivane rezulatate. Vežbanje nije podrazumevalo pripreme za Olimpijske igre, već vežbe koje pomažu brzo spaljivanje masti, a ishrana se dosta oslanja na lične navike sa izmenama kako bi se prilagodio poslovnom danu. Preporučujem da se uprkos ličnom iskustvu ipak oslonoiite na mišljenje stručnjaka. Krajnji cilj je bio pronaći kilažu koju moja koža i mozak mogu da podnesu i ponesu i tu se zadržati. Kada se jednom bacite na mršavljenje i neki sistem vežbanja i ishrane, potrebna vam je podrška okruženja, bez obzira na jaku volju, a tu pre svega mislim na porodicu. Jednostavno, žena mora da vas pohvali svaki dan.

Da li je bilo trenutaka kada ste zeleli da odustanete i vratite se starom stilu zivota?
Ja volim da jedem. Testo i testenine su mi omiljeni deo obroka, jer meni lično ukus hleba ulepšava svaki zalogaj. Bio bih neiskren kada bih rekao da mi je nedostajao hleb tokom ishrane, jer sam ga jeo u izobilju. Dešava se naravno da vam prekipi ako morate da vodite računa o kombinacijama i vremenu, ali vaše zdravlje je u pitanju. O izgledu ne želim da pričam zato što u 21. veku čovek uvek može da izgleda bolje. Samo treba prepoznati granicu. Drugim rečima još uvek nisam osetio potrebu da odustanem.

Koliko je zdravstveni aspekat uticao na to da svoje svakodnevne navike promenite iz korena?
Nisam upao u taj segment zdravstvenog mršavljenja, ali sam to i želeo da izbegnem. Najgore je kada dođete u situaciju da nešto morate da radite. Onda rezultati deluju nedostižno, a uloženi trud se uvek čini nedovoljnim.

milos-urosevic-story-02Da li postoji neki odredjeni trenutak, odraz u ogledalu koji pamtite, a koji je bio presudan i preloman za novi pocetak?
Momemenat kada sam shvatio da sam iz profila jednako širok kao i kada stojim anfas (direktno) ispred ogledala. Momenat kada u prodavnici shvatite da Vlade Divac i vi delite isti konfekcijski broj, ali ne i visinu (ne, to nije noramlno). Momenat kada ne nosite naočare i niste sigurni da li na vašoj gaderobi pre slova L stoji 3X ili 4X. Mnogo je takvih momenata, samo je pitanje koliko ste spremni da lažete da ih niste primetili.

Sta sada pomislite kada vidite svoj odraz? Sta vam govore ljudi iz vaseg okruzenja?
Svaki uspeh izaziva bar malu euforiju. Ipak sam se trudio da rezultati budu vidljivi. Zahvalio bih se svima koji su primetili. To je najbolja podrška koju neko može da vam pruži. Srbija je fenomenalna zemlja, samo kod nas mršavljenje podrazumeva i bolest. Ako niste trbušasti i rumeni nešto nije u redu, a sa druge strane Aleksandar Radojičić je ideal kojem svi teže. Pa vi sada vidite da li ćete da vežbate ili da jedete?

Da li ste imali promene raspolozenja?
Promene raspoloženja podrazumevaju ekstremne metode. Mene mama nije prijavila za izbor za mis, sam sam odlučio da skinem kilažu. Izgladnjivanje nikako i nikad. Sistem koji primenjujem ne isključuje ništa iz ishrane, čak ni slatko. Samo treba voditi računa o količinama. Ako jednoj našoj spisateljici, prema njenim rečima, za sreću ne treba stambeni prostor od 1200 kvadrata, već je dovoljno samo 200-300, možete i vi da pojedete 50 grama čokolade, umesto 400-500.

milos-urosevic-story-03

Kako vasa supruga komentarise “novog” Milosa?
Osim što je primetila da nikada nisam bio mršaviji (od kada se poznajemo), najviše me obraduje rečenica: “Lepi moj muž”.

Sta biste porucili svima onima koji vode bitku sa kilogramima?
Rečenica “U kini jedu pse, jer su tako rešili” iz filma “U Kini jedu pse”, reditelja Lasea Spanga Olsena, mogla bi da definiše mnogo toga što se u životu može postići samo ako rešite. Verujte, ako rešite, već ste na pola puta od uspeha, a 50% nije malo.(NAPOMENA: Ne podržavam upotrebu psećeg mesa u ishrani).

Da li ste mozda razmisljali i kakvu poruku saljete svojim najmilijima?
Da vodeći računa o sebi i svom zdravlju vodim računa i o njima. Godine uživanja u mom društvu su pred njima. Možda je bolje da odmah prestanem sa dijetom?

Kojih poroka se niste odrekli?  
Eurokrema. Nikad!

Da li i dalje sebe smatrate hedonistom?
Samo pod uslovom da se podrazumeva tumačenje hedonizma koje se poigrava na liniji između filozofije i psihologije, gde je sastavni deo motivacije hedonizam koji tera čoveka da uživa od danas do sutra, ali samo u cilju harmoničnog razvoja osobe.